sobota, 20 apríla, 2024

Primátor mesta Tomčányi klamal poslankyňu Fačkovcovú !!

Najčítanejšie

Sereď / Hneď na začiatku vojny na Ukrajine poslankyňa MsZ Mária Fačkovcová skúsená dobrovoľná pracovníčka Farskej charity v Seredi predpokladala nutnosť pomáhať ľuďom, ktorých vojna vyženie do bezpečia smerom na západ. Vedela, že budú potrebovať ubytovanie a zabezpečenie tými najpotrebnejšími vecami, ktorých nutnosť si bežne ani neuvedomujeme.

Poslankyňa Fačkovcová kontaktovala primátora mesta Martina Tomčányiho najskôr cez deň telefonicky –  telefón nedvihol a ohlásil sa až večer a aj to len esemeskou. Následne mu odpovedala otázkou, aké ubytovanie mesto pripravuje pre možných utečencov z Ukrajiny. Primátor jej na ďalší deň na obed odpísal, že mesto nedisponuje ubytovňami a nemá tak možnosť Ukrajincov ubytovať. Ale že provizórne ubytovanie ak budú požiadavky budú riešiť.

Pani Fačkovcová oslovila aj pracovníčku MsÚ  Silviu Adamčíkovú s otázkou, či nie je možné týchto ľudí ubytovať napr. v izbách v Sokolovni. Po telefonáte pani Adamčíkovej s konateľom mestskej eseročky  SMS pánom Andrašikom bolo jasné, že tento mestský objekt disponuje 4 izbami, v ktorých je možné ubytovať minimálne  20 ľudí.

Počas celého týždňa (konkrétne minimálne do dnešného dňa 10.00 hodiny) ale Mesto Sereď neubytovalo žiadneho utečenca a teda nikomu nepomohlo. Pán Andrašik nám bez problémov potvrdil, že izby nechal pripraviť a sú už k dispozícii.

Otázka pre primátora mesta Sereď: „pán primátor  Tomčányi, nehanbíte sa, že samospráva pod Vašim vedením dvanásť dní od začiatku vojny a v čase, kedy na Slovensko prišlo viac ako 116 000 utečencov , nikomu z nich nepomohla?“

Do mesta už týždeň prúdia utečenci a matky s deťmi nestrávili noci na ulici len preto, lebo sa o ne postarali slušní ľudia. Izbu, teplú posteľ, potraviny a to najnutnejšie núdznym poskytli Seredčania. Nie vedenie mesta a teda nie tí, ktorí mali ako prví po meste osadiť tabule v Ukrajinskom jazyku informujúce, kde môžu nájsť pomoc. A cez komunitu Ukrajincov žijúcich na Slovensku kapacity mesta im ponúknuť  k dispozícii.

Poslankyňa Fačkovcová po celý týždeň na denne báze zásobovala Ukrajincov utekajúcich pred vojnou všetkým tým, čo dobrí ľudia do charity priniesli. Máme osobné skúsenosti, aj u nás ubytovaných 21 Ukrajincov vďaka sereďskej charite malo všetko nevyhnutné, čo potrebovali. Aby mohli pokračovať ďalej do Českej republiky, možno ešte ďalej. Za novým životom.

Viem, že pani Fačkovcová to čo robí, robí z presvedčenia a zo srdca. Najlepšie jej snahu hodnotia ďakujúce mamičky, ktoré si naozaj vážia všetku pomoc poskytnutú práve charitou a pani Fačkovcovou.

Aj touto formou chceme verejne poďakovať Farskej charite v Seredi a všetkým dobrým ľuďom, ktorým osud  utečencov z Ukrajiny nie je ľahostajný a pomáhajú nám všetkým pomáhať. Osobitné poďakovanie patrí všetkým dobrovoľníkom, ktorých ochota zostala v pamäti už mnohých ľudí z Ukrajiny, ktorí by bez tímovej pomoci nemali šancu na dôstojný život.

Sme radi, že práve SOL a u nás publikované materiály spôsobili, že vedenie mesta dnes po viac ako týždni zvolalo zasadanie krízového štábu tým konečne urobili aspoň prvé kroky, ktorými sa aj Sereď snáď už konečne zaradí späť do civilizovaného sveta.

– – –

Na titulnej fotografii: Vďačná mamička deviatych detí (dve museli zostať na Ukrajine) ďakuje pani Fačkovcovej za pomoc pre ňu a jej deti.

Foto: (C) Miloš Majko

Podobné články

55 KOMENTÁRE

Najnovšie články