štvrtok, 25 apríla, 2024

Ako odborári utiekli z rokovania tripartity

Najčítanejšie

Milan Krajniak
AKO ODBORÁRI UTIEKLI Z ROKOVANIA TRIPARTITY

Odborárski funkcionári od nástupu našej vlády požadovali zvýšenie minimálnej mzdy z 580 na 656 eur, teda o 13 percent a o 76 eur. Zamestnávatelia žiadali zmrazenie minimálnej mzdy na 580 eur, zmrazenie príplatkov (noc, sviatky, nedele…) a zrušenie paragrafu 120 – teda stupňov náročnosti minimálnej mzdy.

Keď sa do leta nevedeli dohodnúť, navrhol som kompromis: 620 eur, štartovacia mzda pre dlhodobo nezamestnaných 465 eur. Odborári aj zamestnávatelia odmietli.

Mimochodom, Poľsko má dnes minimálnu mzdu 584, Češi 547 a Maďari 452 eur. V pomere k priemernej mzde z roku 2018 je to takto: Slovensko 57 percent, Poľsko 55 percent, Česko 44 percent, Maďarsko 42 percent (Francúzi 51%, Nemci 37%).

Tak som navrhol druhý kompromisný návrh, 620 eur, zrušenie štartovacej mzdy a zachovanie doterajšieho automatu v dalších rokoch 60 percent minimálnej mzdy a zvýšenie stupňov náročnosti práce o 40 eur. Zamestnávatelia boli ochotní rokovať. Odborári povedali, že nič iné ako 656 neberú. Trvajú na tom istom ako od začiatku. Žiaden kompromis. Opýtal som sa odborárov, či majú vôbec mandát o niečom rokovať. Oni že nie. Majú mandát trvať na tom, na čom trvajú už pol roka. Covid necovid, kríza nekríza, nezamestnanosť prepúšťanie, všetko jedno. Ani kúsok kompromisu, trvajú na tom, čo chceli ešte v ekonomickom raste minulý rok.

Na to som prerušil rokovanie a vyzval som tých, ktorí chcú rokovať, aby sme si išli sadnúť do vedľajšej miestnosti. Predložil som zamestnávateľom a ZMOSu tretí kompromisný návrh: 623 eur, zrušenie štartovacej mzdy, zvýšenie stupňov náročnosti práce o 43 eur, zvýšenie príplatkov a ich stanovenie ako pevnej sumy. Zamestnávatelia a ZMOS súhlasili.

Otvoril som znovu rokovanie tripartity, predstavil som odborárom môj posledný kompromisný návrh a opýtal som sa ich, čo oni na to. Urazene sa zdvihli a oznámili, že sociálny dialóg je zmarený. To nám nemuseli oznamovať, veď oni ho marili už mesiace. Keď niekto trvá na tom istom nereálnom požiadavku a vyhráža sa nepokojmi, ak ostatní neustúpia, tak pre mňa to nie je sociálny dialóg ale vyhrážanie a vydieranie. Na mňa toto neplatí.

Do vlády idem s návrhom, ktorý podporili zamestnávatelia aj ZMOS. Zvýšenie minimálnej mzdy o 43 eur, zvýšenie stupňov náročnosti o 43 eur a so zvýšením príplatkov. Súhlasil som aj so zrušením štartovacej mzdy. Ak by s takýmto návrhom zamestnávatelia nesúhlasili, aj by som ich chápal. Je to výrazné zvýšenie minimálnej mzdy, príplatkov aj stupňov náročnosti uprostred krízy. Ale oni v záujme rastu príjmov najmenej zarábajúcich súhlasili. Že odborárom záleží iba na ich egu, aby bolo za akejkoľvek ekonomickej situácie iba podľa nich, bez kúska ochoty ku kompromisu, to je ich kapusta a ich príspevok do sociálneho dialógu.

Som pripravený rokovať s kýmkoľvek, kto je ochotný rokovať. Zvyšovanie miezd pre ľudí aj počas krízy je pre mňa prioritou, a preto som rád, že sa minimálna mzda aj stupne náročnosti zvýšia o 43 eur. Dosiahol som to preto, že som so zamestnávateľmi a ZMOSom neustále a trpezlivo rokoval a neposielal som ich na každom rokovaní iba do…

Moja žena hovorieva, keď niekto hrá urazeného: “Ako si sa urazil, tak sa aj odraz”. Na dialóg treba vždy minimálne dvoch. Nemôže to byť tak, že jeden alebo dvaja hľadajú kompromis a tretí dáva ultimáta. Takúto hru ja hrať nebudem.

Zdroj: FB

Podobné články

1 komentár

Najnovšie články