piatok, 26 apríla, 2024

Staré veľké betónové zábrany popri ceste boli vymenené za menšie a modernejšie. Od kopírovania „hungaroringu“ mesto žiaľ neustúpilo

Najčítanejšie

Sereď / O nekoncepčnom prístupe k realizácii verejných zákaziek, vo väčšine prípadov vykonávanej na verejných priestranstvách píšeme pravidelne.

Nielen veľké, ale ani v podstate drobné rekonštrukcie či výmeny značenia, alebo bezpečnostných prvkov (zábran) nie je schopné mesto vedené dvanásť rokov vedené primátorom Martinom Tomčányim urobiť koncepčne, naraz a skoordinovať osadenie nových s okamžitým odstránením nových prvkov.

Genéza realizácie zákaziek na verejných priestranstvách v Seredi z odpadov patriacich skôr na likvidáciu recyklovaním:

O inštaláciu starých odpadových betónových komponentov určených skôr na podvaly pod koľajnice, ako do centra mesta sme písali už dávno a výber tohto materiálu sme kritizovali.

Viac v článku tu: http://archiv.seredonline.sk/clanky/veselickeho-stlpiky-pred-progresom-su-prekonane-v-seredi-mame-dalsi-architektonicky-skvost/index.html

Sereď pod vedením primátora Ing Martina Tomčányiho je pravdepodobne jediným mestom, kde kľudne aj do centra namiesto originálnych komponentov určených na zábrany, je používaný odpad vhodný na recykláciu.

A tak potom verejné priestranstvo v meste aj vyzerá.

Staré, odpraové betónové zábrany vyzerali strašne už hneď po ich inštalácii do mesta.

Následné „vylepšenie“ nápadu náterom zábran na červeno-bielo. No jednoducho – Hungaroring v centre mesta…

Viac v článku tu: http://archiv.seredonline.sk/clanky/veselickeho-stlpiky-pred-progresom-su-prekonane-v-seredi-mame-dalsi-architektonicky-skvost-2-taky-nas-maly-hungaroring/index.html

Kritizoval ich aj architekt  Ing. arch. Miroslav Motyčák.

Za roky počas ktorých tento betónový odpad špatil hlavnú ulicu v meste Sereď, si na betónových tvárniciach dvere či nárazníky na aute poškodilo množstvo vodičov parkujúcich pri ceste tam, kde je parkovanie umožnené.

Betónové zábrany vyzerali aj takto. Ako vyzerali autá, ktorými boli odtlačené, vedia ich majitelia…

Počas rokov neudržiavania týchto betónových komponentov sme sa dožili dokonca stavu, kedy okolo nich bolo nielen množstvo odpadkov a buriny, ale burina dokonca vyrastala priamo z betónových „zátarasov“. Po roky zanedbaná údržba verejného priestranstva Mestom Sereď.

Dňa ‎18. ‎mája ‎2022, teda pred dvomi týždňami boli realizačnou firmou osadené nové modernejšie zátarasy. Úmyselne sme do dnešného dňa stav na tomto „stavenisku“ dokumentovali a čakali sme, kedy mesto zabezpečí odpratanie starých betónových dielcov. Došlo k tomu až dnes ráno. Keby bola takto realizovaná stavba na stavenisku niekde z oplotených diaľničných úsekov ďaleko od civilizácie, by to možno bolo pochopiteľné. Ale tam, kde denne desiatky ľudí vystupujú z áut a chodia nakupovať, do banky alebo lekárne, ide teda aj o starých ľudí, nechať takto dlhú dobu toľko prekážok na de facto chodníku, je nepochopiteľné ba až trestuhodné, no určite odzrkadľujúce spôsob fungovania samosprávy v Seredi pod vedením primátora Tomčányiho a organizáciu verejných prác v meste.

Dnes v dopoludňajších hodinách boli staré odpadové betónové komponenty z verejného priestranstva konečne odstránené.

Ako prekážky pre vodičov riešia v zahraničí a o tom, že mesto Sereď mohlo byť bezpečnejšie už dávno máme pripravený samostatný materiál.

– – –

Osadenie zábran zo starých odpadových betónov sme v minulosti na SOL kritizovali viackrát. Články sa nachádzajú v archíve SOL:

http://archiv.seredonline.sk/clanky/veselickeho-stlpiky-pred-progresom-su-prekonane-v-seredi-mame-dalsi-architektonicky-skvost/index.html

http://archiv.seredonline.sk/clanky/zatarasy-obmedzuju-aj-tych-ktori-by-predpisy-sikmim-parkovanim-neporusovali/index.html

http://archiv.seredonline.sk/clanky/zamedzenie-sikmeho-parkovania-sposobilo-naklady-a-mnohe-kolizne-dopravne-situacie/index.html

Najlepšie by bolo šikmé parkovanie. Navrhovali a s dopravným inžinierom sme túto možnosť konzultovali už pred štrnástimi rokmi.

http://archiv.seredonline.sk/clanky/ked-vodici-rozmyslaju-viacej-ako-za-rozmyslanie-plateny-uradnik-1/index.html

http://www.regiononline.sk/clanky/ked-vodici-rozmyslaju-viacej-ako-za-rozmyslanie-plateny-uradnik-1/index.html

Podobné články

22 KOMENTÁRE

Najnovšie články