piatok, 29 marca, 2024

Antivaxerské skupiny metamorfujú na Rusko-vojenské témy

Najčítanejšie

ANTIVAXERSKÉ SKUPINY METAMORFUJÚ NA RUSKO-VOJENSKÉ TÉMY

V posledných dňoch sme zaznamenali obsahovú premenu skupín na Facebooku. Doposiaľ sa približne rok a pol venovali všetkým témam, ktoré súviseli s pandémiou. Tvorili, publikovali a ďalej šírili množstvo dezinformácií, o ktorých sme vás pravidelne informovali. Dnes sa zameranie týchto skupín mení. Do popredia sa dostáva obhajoba krokov Ruskej federácie v oblasti medzinárodnej politiky a vojenské témy.

KONANIE HOAXEROV NIE JE PREKVAPIVÉ

Metamorfóza uvedených skupín nie je v žiadnom prípade prekvapivá. Tvorcovia a šíritelia dezinformácií nevznikli s príchodom pandémie, sú starí ako ľudstvo samo. Mení sa len obsah ich zamerania. Dezinformátori sa prispôsobujú trendom. Pred rokmi sa venovali oblasti nelegálnej migrácie, keď Slovensko malo byť zaplavené tisíckami migrantov (okrem iného). Potom prišiel Covid-19 a dnes je to bezpečnostná situácia vo svete, predovšetkým na Ukrajine.

SKUTOČNÝ CIEĽ DEZINFORMÁTOROV

Spôsob, akým sa uvedené skupiny dokážu rýchlo prispôsobiť dobe je najlepším dôkazom toho, že za ich konaním nemôžeme vidieť úprimnú snahu o užitočný cieľ. Dezinformátorom nejde napríklad o to, aby s dobrým úmyslom varovali ľudstvo pred zatajovanými plánmi farmafiriem, pred škodlivými vakcínami a podobne. Ich cieľom je promptne sa chopiť každej novej chytľavej témy a prostredníctvom manipulácie vyvolávať v občanoch Slovenskej republiky stres a v spoločnosti ako celku chaos, ktorý je prirodzenou cestou k nerešpektovaniu akýchkoľvek autorít.

Výsledkom takého konania je v konečnom dôsledku napĺňanie osobných, politických a ekonomických záujmov jednotlivcov či organizácií, pričom v súvislosti s aktuálnou témou medzinárodnej bezpečnosti pridáva ďalší faktor – napĺňanie záujmov cudzích štátnych mocností na úkor národnej bezpečnosti.

HROZBA PRE BEZPEČNOSŤ OBČANOV SR

Pandémia ukázala, že dezinformácie sú bezpečnostnou hrozbou. Viera v hoaxy stála životy mnohých občanov SR. Keď sa však z pandemickej témy stane téma medzinárodnej politiky, tak sa z dezinformácií stáva nástroj, ktorý priamo ohrozuje bezpečnosť a záujmy celej krajiny.

O týchto témach sme informovali verejnosť vo výročnej správy o dezinformáciách na Slovensku v roku 2021: https://www.minv.sk/?policia&subor=431583

Zdroj: Policia SR

Podobné články

17 KOMENTÁRE

Najnovšie články