piatok, 26 apríla, 2024

Obyvatelia Mestských sociálnych bytov si z ulice urobili sklad netriedeného komunálneho odpadu

Najčítanejšie

Sereď / Už desiaty deň je odpad neodvezený smetiarmi (vrecia mimo smetnú nádobu) priamo na ulici. Nevadí to jeho tvorcom, ani správcovi mestského objektu.

V pondelok pred viac ako týždňom k smetnej nádobe obyvatelia Mestských sociálnych bytov na Trnavskej ulici vyložili aj niekoľko vriec plných nevytriedeného komunálneho odpadu. A polovicu bochníka chleba.

Prirodzene, tento odpad výrazne presahujúci zazmluvnené množstvo odpadu, smetiari neodviezli. A tak zostal na ulici. Nie deň, dva, či tri, počas ktorých nepochybne tvrdo pracujúci obyvatelia sociálnych bytov nemali šancu neporiadok z verejného priestranstva spratať, ale 10 dní!! A to stále nevyzerá na žiadnu aktivitu smerujúcu k odprataniu odpadu od cesty z ulice.

Medzičasom u kopy zmizla polovica bochníka chleba a niektoré z vriec sú poškodené. Asi mačkami a psami. Onedlho pravdepodobne budú odpadky roznesené po chodníku a ceste.

O niekoľko dní bude opätovne termín pravidelného odvozu komunálneho dopadu. Predpoklad je, že k súčasným vreciam pribudnú ďalšie a smetiari znovu odvezú len to, na čo má tvorca odpadu nárok. Ak teda za odvoz odpadu platí.

Je skutočne otázkou, čo robí, resp. akosi plní povinnosti správcovská spoločnosť. Vie, akí ľudia žijú v mestskej nehnuteľnosti, ako si plnia povinnosti a ako sa správajú voči svojmu okoliu?

– – –

Keďže je vo verejnom záujme eliminovanie takýchto prejavov arogancie niektorých spoluobčanov a separovanie odpadov im nič nehovorí, aktívne by malo do ich edukácie vstúpiť samotné Mesto Sereď.

Riešenie vidíme v školení týchto občanov pracovníčkou MsÚ  Zuzanou Slahučkovou, ktorej skúsenosti s pôsobením s odpadmi by bola škoda nevyužiť. Veríme, že pani Slahučková iniciatívne navštívi sociálne byty mesta, no aj nehnuteľnosť obývanú Rómami (škoda že návštevu primátora na mieste v čase, kedy bola na mestskom pozemku týmito občanmi vytvorená nelegálna skládka odpadu v počte asi 13 veľkých vriec, úradníčka a hovorkyňa Slahučková odignorovala)   a osobne, prípadne názorne im vysvetlí čo separovanie odpadu je a ako práve týmto spôsobom môžu tvorbu odpadu výrazne znížiť.

Nesmieme ani len pochybovať o tom, že keď v minulosti museli obyvatelia znížiť tvorbu netriedeného odpadu prakticky o polovicu, nedosiahne už skúsená pracovníčka mesta to isté aj v Mestských sociálnych bytoch a v Rómskej komunite v meste. Aj na Cukrovarskej ulici, kde odpad tvoria v množstve, ktorého odvoz musí byť realizovaný vo  veľkoobjemových kontajneroch.

A perlička na záver – už bola aj Veľká noc. Blíži sa 1.Máj. Ten vyschnutý vianočný stromček už v januári vyhodený na ulicu čaká na 24. december 2023?

Podobné články

23 KOMENTÁRE

Najnovšie články