streda, 24 apríla, 2024

Pripravenosť na údržbu chodníkov a ciest občan vyžaduje v zime, nie v lete

Najčítanejšie

Sereď / Prvé relatívne väčšie sneženie v tomto roku znovu evidentne nezvládla údržba vykonávaná mestom a jeho zamestnancami.

Je pravdou, že vedenie mesta sa chcelo pochváliť a tak z pera hovorkyne MsÚ číslo 2  Zuzany Slahučkovej pribudol  článok pod názvom  „Prvá tohtoročná zimná údržba skončila o jednej po polnoci. Na Fándlyho, či Garbiarskej ťažký sneh lámal konáre“ v texte ktorého je uvedené:

„Vo štvrtok sme začali s čistením ulíc od snehu o 14-tej hodine. V teréne bola všetka technika aj ľudia, ktorých mesto na túto prácu má. Práce sme ukončili o jednej hodine po polnoci s tým, že dnes ráno sme začínali o 7.00 hodine. Práve dokončujeme to, čo ešte v noci opätovne dosnežilo a ručne dočisťujeme priechody pre chodcov. Opätovne mechanizmy prechádzajú ťahy k autobusovej a železničnej stanici a tiež ku školám a škôlkam,“ vysvetlil Ján Himpán, vedúci údržby mesta Sereď a dodal, že vo veľkom aj malom parku zamestnanci čistia hlavné ťahy.

Mestské chodníky sa odhŕňajú dvoma malými traktormi, ktoré sú vybavené radlicou na sneh a vzadu sypačom soli. Na odhŕňanie cestných komunikácií má mesto dva veľké traktory Zetor. Taktiež s radlicou a sypačom. Počas prvej zimnej údržby sa na posyp chodníkov a ulíc minulo vyše desať ton soli.“

K textu však chýbajú aktuálne fotografie popisovaného priam ideálneho stavu údržby v meste. Autorka článku Slahučková dokonca aj jedinú uverejnenú fotografiu použila ilustračnú, teda netýkajúcu sa nášho mesta. Išlo iba o chválu do vlastných radov a snahu oklamať občanov rešpektujúcich lockdown vo viere, že článok postačí na potlačenie osobných skúseností s realitou na chodníkoch a mestských cestách?

Aká teda skutočná realita bola? Ako údržbu zabezpečovanú mestom vnímajú občania?

Načrime do diskusie diskutujúcich občanov mesta pod článkom:

Anonym 10. decembra 2021, 18:58   A chodniky ste kde odhrnali,mohli ste si vyskušat prejst sa s kočikom,katastrofa,neodhrnute nič😬

Pavol Kurbel 11. decembra 2021, 2:00  Celé Slovensko od najmenšej dediny až po hlavné mesto je v auguste perfektne pripravené na zimu. Len v decembri nesmie nasnežiť

Anonym 2 11. decembra 2021, 6:53   Chudáčik maličký do 1h si odhranal Sniezik…. Robila som zahraničí kde snežilo aj týždeň v kuse takto a tie zhrnace chodili nonstop a tu raz do roka na sneží a čistá katastrofa. Nehnevajte sa na mňa ale táto robota bola tak odflaknuta ako každý rok. Raz do roka na sneží a není ste schopný údržbu ciest zabezpečiť. Môžete sa hanbiť. A malé uličky Vám nič nehovoria ved sprostý dôchodcovia nech si ich odhrnu. Pekný deň Vám prajem. A tiež sme si spravili snehuliaka a od hrnuli sme siaj sneh lebo nemal kdo mesto sa na nás vysralo🤗

Anonym 11. decembra 2021, 9:19  Ja nie som žiadna panička s kočikom,som obyčajna žena s dietatom,ktora si potrebuje ist aj nakupit a do lekarne,či ked je sneh sa s kočikom nechodi?A mimochodom ja so si svojich 15 metrov chodnika pred domom odhrnula,s pozdravom ” panička s kočikom”

L 11. decembra 2021, 13:36   Marek 11. decembra 2021, 12:37 – to si má akože odhŕňať celú absolvovanú cestu? Čiže ak ide človek na poštu /lebo je opäť móda žltých lístkov, že človek je nezastihnuteľný aj keď je doma/ tak s lopatou v ruke, lebo niekto nestíha robotu za ktorú berie peniaze a aj ty si mu ju zaplatil? To je už iný level

domovník 11. decembra 2021, 18:09  Na Garbiarskej ul. sú chodníky neposypané, neodhrnuté. Tu prešiel 1x traktor, ktorý odhrnul sneh na vozovke a nahrnul to všetko pod kolesá áut. Ráno bola sranda s vychádzaním na cestu. Takže nechválte sa tým, čo ste neurobili. Nabudúce pridám aj foto.

Samozrejme, že v diskusii sú aj články obhajujúce nezvládnutie zimnej údržby. Otázka je, či dva malé mechanizmy údržbu v celom meste majú reálne  možnosť zvládnuť do doby, pokým sa sneh roztopí prirodzene.

(Fotografie vyhotovené: 10. decembra  2021 o 09:40 – sneží už druhý deň…)

Odhŕňanie sme zaregistrovali skutočne už v deň sneženia a napr. chodník na Trnavskej ulici bol do 21:30 odhrnutý od konca ulice smerom do mesta, no len po mestskú nehnuteľnosť Sociálne byty mesta Sereď. Smerom ďalej do mesta nebol odhrnutý ani na druhý deň a dnes to vyzerá tak, že si radšej odhrnuli svojpomocne vlastníci nehnuteľností bývajúci na ulici.

V súvislosti s touto ulicou opätovne vedeniu mesta pripomíname, že na tejto najfrekventovanejšej ulici slúžiacej ako výpadovka na rýchlostnú komunikáciu R1 v smere na Bratislavu, Trnavu a Trenčín, je chodník len z jednej strany cesty. Možno by z bezpečnostných dôvodov bolo vhodné udržiavať aspoň ten…

Pred obedom na druhý deň ešte len chodník pred železničnou stanicou začínali odhŕňať. Bol zasnežený mimoriadne a to napriek tomu, že práve železničnú stanicu je nevyhnutné považovať za dôležitú súčasť infraštruktúry.

Skutočný stav údržby chodníkov a ciest teda vidieť z vonka, nie z vykúreného bytu a najlepšie ho popíšu tí, ktorí ich skoro ráno musia použiť pri ceste do práce, či k lekárovi.

Údržba chodníkov a ciest musí počas sneženia pracovať NON STOP !! a aj tak sa môže vyskytnúť a určite aj vyskytne stav, kedy nebude odhrnuté úplne všetko a úplne dobre. A údržba musí pracovať dovtedy, pokým nie je odhrnuté úplne všetko, čo Mestu Sereď ako vlastníkovi a správcovi ukladá príslušná legislatíva. Manažment posypových a odhŕňacích prác  a využitie mechanizmov je na kompetentných a za túto činnosť nami občanmi platených úradníkoch.

Konečnú zodpovednosť za zvládnutie, alebo nezvládnutie aj tejto úlohy delegovanej na samosprávu, nesie primátor a štatutár Mesta Sereď  Martin Tomčányi.

(Fotografia vyhotovená  10.12. 2021 o 15:12 hodine. Ani popoludní nič nové. Ide o nehnuteľnosť Mesta Sereď, kde sú ubytovaní sociálne slabí spoluobčania. Evidentne ani tu Mesto Sereď nedokáže urobiť pre občanov viac, aj keď by malo možností dostatok)

Podobné články

Najnovšie články