piatok, 29 marca, 2024

Keď nevymenia noví starých, onedlho vymenia starí nových…

Najčítanejšie

Toto som pred rokom hovoril a písal. Povedané inak „starého psa novým kúskom nenaučíš…“

Týka sa to (aj) hlavne Policajného zboru, ktorý je mimoriadne dôležitým prvkom a súčasťou v nastoľovaní práva v krajine.

Možno sa určitú dobu dalo vyhovárať na koronu, možno na začiatku skutočne bolo potrebné hlavne zabezpečovať funkčnosť opatrení a kontinuitu v riadení zboru. Ale na začiatku. Už v lete a na jeseň sme na začiatku neboli. A zmeny nedošli. Výsledok vidíme…

Myslel, alebo snáď dúfal niekto z nových kompetentných, že staré štruktúry navyknuté na určitý spôsob riadenia, rozhodovania a vlastne celého chodu zboru, tí starí budú konať len tak po novom? A prečo by mali?

No, nie všetci a všade sú zlodejmi. Sú aj čestní a spravodliví, otázka je, koľko ich je a či sa prejavia. Našťastie sa ich hodne prejavilo a o zmeny mali záujem. Skutočný a nefalšovaný záujem o skutočné a nefalšované zmeny.  Začali ich robiť, no boli blokovaní nadriadenými a systémom. Tým systémom, ktorý bol viac ako desať rokov budovaný, aby chránil „našich ľudí“.

Narazili. Nielen na už menovaných nadriadených, ale aj na rozhádaných politikov ošetrujúcich si vlastné záujmy a chrániacich znovu „svojich ľudí“.

Stretám sa s mnohými vysoko postavenými policajtami a už niekedy začiatkom roka mi hovorili, že vzhľadom na stav v koalícii a hroziaci návrat „starých časov“, aj tí slušní a odhodlaní robiť zmeny radšej pribrzdili a nasadili „vyčkávací mód“. Žiadna extrémna aktivita a zápasy tam, kde by to v budúcnosti mohlo byť vyhodnotené ako nadpráca a zbytočná aktivita a čím by sa stali neprijateľnými pre tých (staro)nových, ktorých príchod očakávajú.

Táto koalícia vzhľadom na koronu v ktorej začala pôsobiť a situáciou spôsobenú nízku popularitu, veľa možností prezentácie nemá.

Voľba protikorupčných strán z rúk takého veľkého množstva ľudí nebola náhodná. Súčasné strany dostali skutočne silný mandát, no nie na obchodovanie a hazardovanie s dôverou občanov, ale na ZMENU. Ak tento mandát premrhajú, ak sklamú občanov a zmenu reálne nedonesú, do histórie sa zapíšu veľmi nepeknými písmenami a – čo je najhoršie – ľuďom zoberú vieru v lepšie Slovensko. Bez korupcie, tunelovania verejných zdrojov a ochrany „našich ľudí“. Zoberú im nádej na dlhé desaťročia.

Lebo už nebudú kajúcnici a dohody. Na dlhé desaťročia bude temnota a neistá budúcnosť pre každého, kto vie existovať, žiť a podnikať podľa zákonov, bez korupcie a podlého zneužívania moci.

Zvykne sa hovoriť – padni komu padni. Platilo to niekedy na Slovensku? A platí to teraz?

Tak sa zamýšľam, či ešte na svete existuje štát, kde takmer za poslednú dekádu polícia nemala najvyššieho šéfa, ktorý by neskončil vo väzbe, alebo aspoň s obvinením zo závažnej trestnej činnosti na krku.

Počúvali sme, že polícia potrebuje reformy. A my vidíme, že reformy potrebuje celá krajina. V prvom rade po stránke morálky a etiky, ktorú hulváti a nenažraté prasatá zo spoločnosti úplne vyhnali.  A tak vidíme, čo veľmi rýchlo nasleduje. Celé zle…

Dnešné zatýkanie ďalších elitných policajtov významne zneisťuje občanov a vyspelejšiemu zahraničiu dáva dôvody poklepať si po čele.

A pritom je to tak jednoduché. Zmeny so starými ľudmi nikto a nikdy nevykoná…

P.S.: Patrím medzi ľudí, ktorí volili zmenu. A vidím, že aj to, čo ju mohlo doniesť, je nepochopiteľne a účelovo blokované. Je jedno z akého dôvodu – výsledok je rovnaký.

Tadiaľto žiaľ cesta nevedie.

Podobné články

16 KOMENTÁRE

Najnovšie články