piatok, 26 apríla, 2024

Neinformovanosť obyvateľov Váhoviec na povrch vyplavila emócie a konflikty v obci

Najčítanejšie

Váhovce / Vo štvrtok krátko popoludní sme na základe podnetov občanov publikovali článok s názvom „PRÁVE TERAZ: V rodinnom dome vo Váhovciach je zriadená štátna karanténa“, ktorý bol prvou informáciou pre nespokojných obyvateľov a občanov obce Váhovce o karanténe zriadenej v súvislosti s COVID 19 v rodinnom dome v tejto obci.

Možno toto pre ľudí zvyknutých napísať verejne bez overenia čokoľvek  znie nepochopiteľne, ale je tomu tak. Jedenásť hodín trvalo zháňanie a overovanie podkladov od samotných občanov, kompetentných orgánov a vedenia obce. Práve výlučne SOL obyvateľom obce namiesto príslušných orgánov a starostu obce konečne (od stredy, kedy polícia začala strážiť osoby nachádzajúce sa v karanténe) informácie prinieslo.

Z publikovaných podkladov je však vidno, že starosta obce  JUDr. Adrián Kubica už v stredu od autority (RÚVZ)  o karanténe vedel a namiesto korektnej informácie ktorú občanom podať mohol a mal, nechal v obecnom rozhlase vyhlásiť oznam s výzvou, aby „obyvatelia obce nešírili poplašné správy“. Relevantné informácie im ale oficiálnou cestou (spôsobmi) neoznámil.

Článok vyvolal u obyvateľov obce skutočne ohlas a svoje názory vyjadrili v obsiahlej diskusii pod článkom. Mimo iné napísali:

Anonym 23. júla 2020, 16:57
Pán starosta nepodáva informacie ani poslancom , nie to ešte občanom. Vyhráža sa občanom ktorí majú iny názor a nesúhlasia s jeho názormi a s rozhodnutím. Štátnu karantenu v obci nikto nenamieta , akurát to ze suhlas na ubytovňu dal bez konzultacie s poslancami. V dedine sa deje veľa zaujímavých vecí.

Miky 23. júla 2020, 17:02
Tu celý článok ide len zas o osočovanie a kydanie na starostu a jeho zastupkyňu ..nič iné… je to dosť smutné ,môžu sa hambiť ľudia ktorý to celé začali a starosta odkial mal vedieť že tu sú ľudia v karantene čo je jasnovidec…

Príspevkov sú desiatky s obdobným obsahom. Problémom teda zjavne je nedostatočná informovanosť obyvateľov obce zo strany samosprávy.

Sú však aj príspevky, ktoré nekonanie samosprávy pri informovaní obyvateľov pravdepodobne považujú za správne a dokonca píšu o „osočovaní a kydaní na starostu a jeho zástupkyňu“. Smutné hlavne keď si uvedomíme, že od Nežnej revolúcie uplynulo viac ako 30 rokov a tak by človek čakal väčšiu  úroveň vnímania zodpovednosti a správy vecí verejných a nevyhnutnosť šírenia relevantných informácií vo veciach týkajúcich sa života v obci a bezpečnosti občanov. Hlavne vtedy, kedy samotní občania a obyvatelia intenzívne informácie od autorít požadujú.

Pribúdajúcimi príspevkami kritizujúcimi nekonanie samosprávy a konkrétne starostu Kubicu sme reagovali poskytnutím ďalšej možnosti na osobné vyjadrenie starostu obce a jeho zástupkyne (sestra starostu), čo starosta najskôr uvítal. Dohodnuté stretnutie na piatkový večer ale starosta zaslanou  SMS zrušil a podľa našich informácií jeho zástupkyňa rovnako nemala čas.

Prvý oznam na oficiálnej webovej stránke obce bol však občanom sprístupnený až včera, teda minimálne dva dni po oboznámení obce so zriadením  karantény v rodinnom dome v obci  a jeden deň po uverejnení nášho materiálu so získanými stanoviskami kompetentných osôb.

Na webovej stránke obce je však oznam uverejnený tak, že je návštevníkom stránky ťažko zaznamenateľný. Ide o jednoduchý nápis  „Oznámenie“. Ak návštevník stránky toto vôbec zaregistruje, musí na oznámenie kliknúť a načítať súbor, ktorým je list na hlavičkovom papieri Obce Váhovce.

Podstatne výraznejší je oznam s fotografiou na titulnej stránke obce  o konaní vianočného koncertu v obci, hasičského plesu, či dňa dôchodcov z roku 2016 !! Absurdné? Vo Váhovciach normálne.Vrátane troch rovnakých fotografií samotného starostu pri načítaní stránky.

Za závažné tvrdenia občanov diskutujúcich pod publikovaným článkom je nevyhnutné považovať tie, v ktorých sú podozrenia z voľného pohybu po obci a v obchode  ľudí na vírus pozitívnych a umiestnených v karanténe už od piatka. Práve takéto opätovne neoverené informácie šírené občanmi (čo asi tak majú šíriť, keď  dostatok relevantných informácií stále občania nemajú)  môžu byť  problémom. Ďalšie emócie a strach.

Z diskusie vyberáme:

občianka 23. júla 2020, 16:09
Dobrý deň, a môžem sa spýtať čo je pravdy na tom, že tam boli premiestnení v piatok, ale strážiť ich začali až včera? Teda v stredu až o cca 5 dni po príchode?

Občianka 23. júla 2020, 16:42
Tu ide o to, že nás nikto o ničom neinformoval a po obci sa rozširuje, že sú umiestnení v ubytovni od piatka. A kedže ich začali strážiť až včera, tak chceme vedieť či sa pohybovali po obci nestrážene od piatka (kedže bola v obci v piatok aj verejná akcia) alebo sú od príchodu, ktorý, ale nevieme kedy sa naozaj odohral v ubytovni.

Anonym 23. júla 2020, 16:49
Človek sa môže teraz akurát tak báť vyjsť z domu… Najväčšia hlúposť umiestniť karanténu do prostred dediny 🙂.

Z ďalších informácií šírených občanmi má byť zrejmé (aspoň tak to tvrdia obyvatelia v obci), že v stredu mali byť testované aj predavačky v miestnom obchode. Neboli. A to doteraz. Ako majú vnímať neistotu ich rodiny a blízky? Je skutočne tak veľkým problémom „hrať s občanmi férovú hru“?

Predchádzajúci článok nájdete tu: https://www.seredonline.sk/2020/07/23/prave-teraz-v-rodinnom-dome-vo-vahovciach-je-zriadena-statna-karantena/

Podobné články

75 KOMENTÁRE

Najnovšie články