sobota, 27 apríla, 2024

Budovy v Milexe sú plné odpadu a rozpadajú sa

Najčítanejšie

Sereď / Areál bývalého Milexu vzhľadom na jeho stav je možné porovnávať s mestečkom Pripjat v Černobyle. Túto nehnuteľnosť v rozklade už viac ako desať rokov vidí každý, kto prechádza po rýchlostnej komunikácii  R1 medzi Nitrou a Trnavou okolo Serede. Dá sa dokonca povedať, že práve táto z časti už rozobraná  budova sa stala rovnakým symbolom mesta pre okoloidúcich vodičov a cestujúcich, ako halda odpadového lúženca po NHS.

V objektoch Milexu  dnes žijú hlavne bezdomovci (aj keď v zimných mesiacoch ich je tu podstatne viac) a potkany. Tých je možné vidieť prakticky stále. V množstve odpadkov všetkých druhov majú pre život vytvorené výborné podmienky.

Sobotný podvečer sme sa s Mirom a fotoaparátmi v rukách išli pozrieť na aktuálny stav dnes už v podstate voľne prístupného objektu. Na objekte totiž chýba časť brány, prakticky všetky okná a ohrada. V celom objekte sa nachádza neskutočné množstvo odpadkov navláčených bezdomovcami a feťákmi a chýbajúca brána priam láka na vozenie odpadov takpovediac v kamiónových množstvách. Zákutia areálu a rozsiahle stavby s vysokými stropmi sú ideálne na skladovanie odpadu v paletových množstvách.

Umelo vytvorené kóje bezdomovcami vykurované jednoduchými a skutočne nebezpečnými vykurovacími telesami sú vyhorené a ak nepríde k predaju jednotlivých objektov iným vlastníkom a k oživeniu objektu, tento sa rozpadne úplne. Dovtedy v zimných mesiacoch reálne hrozí, že spiaci bezdomovci v kójach pozbíjaných z toho, čo nájdu po okolí zhoria.

Teraz v lete boli „doma“ iba dvaja bezdomovci, ktorých sme zastihli na odchode asi do mesta. Postele zostali rozostlané a nevadilo im ani, že odchádzajú a my zostávame. Evidentne nám dôverovali…

Prinášame aktuálny stav, ktorý bude možné porovnať so stavom so začiatku roka, kedy sme reportáž urobili spolu so synom Denisom.

                        

 

Podobné články

Najnovšie články