piatok, 19 apríla, 2024

Kvalitou prác pri rekonštrukcii chodníka sa mesto chváli, alebo sa na ňu v článku sťažuje?

Najčítanejšie

Sereď / Vedením mesta ovládané „noviny pre obyvateľov mesta Sereď“ iba nedávno priniesli informáciu o rekonštrukcii chodníka na Hviezdoslavovej ulici. Sledujúc už samotné fotografie uverejnené v článku sa zamýšľam, či sa investor, teda Mesto Sereď týmto článkom s vykonaným  „dielom“ chváli, alebo ide o sťažovanie.

Článok nájdete aj na SOL a to tu: https://www.seredonline.sk/2020/06/02/zrekonstruovany-chodnik-na-hviezdoslavovej-ulici/

V článku sa píše: Mesto Sereď sa snaží urobiť maximum v starostlivosti o miestne komunikácie. Obmedzené finančné možnosti ale nedovoľujú vykonávať rekonštrukčné práce na vozovkách a chodníkoch v takom rozsahu ako by si to obyvatelia želali. Napriek tomu sa samospráve na jednotlivých uliciach postupne darí chodníky obnovovať, čo prispieva k vyššej bezpečnosti aj komfortu chodcov.

Ak nižšie uverejnené fotografie dokumentujú „maximum snahy Mesta Sereď“ v kvalite a úrovni občanom odovzdávaných prác realizovaných z verejných financií, tak netuším, akú úroveň budú mať práce „nižšej priority“.

Na miesto sme sa išli pozrieť osobne a chodník je zrekonštruovaný takto:

 

Chodník je vyhotovený bez obrubníkov a ani v roku 2020 pri jeho rekonštrukcii na obdobie minimálne dvadsať  až tridsať rokov mesto obrubníky nežiadalo osadiť.

Teda znovu primátorovi Tomčányimu za peniaze nás všetkých stačí úroveň prác z čias budovania socializmu s natiahnutím nového asfaltu. Opätovne na mnohých miestach realizátor „diela“ nepoužil ani len dosku, aby sa vyliaty asfalt neroztiekol a nenatiahol aspoň špagát, aby okraje  chodníka boli rovné.

Skutočnou perličkou je nájazd z cesty, pri ktorom zdravý rozum nenachádza logiku. Pravý uhol? Nejaká aspoň formálna úroveň a práca aspoň „naoko“ normálna? Nič. Úplne na hulváta, ako sa podarilo, pretože takýto výsledok práce racionálny dôvod mať ani len nemôže.

V „zelenom“ páse zostal  odpad po asfaltéroch. Že by teória – čo príroda dala, to príroda zoberie späť?

No, netušíme teda či sa vedenie mesta takto odvedenou prácou za peniaze nás všetkých chváli, alebo sa sťažuje na ich kvalitu. Ak platí druhá možnosť, tak si vybralo nevhodného adresáta. Nie občania majú prácu kontrolovať, ale kompetentní pracovníci MsÚ, ktorí sú za takúto činnosť  občanmi platení.

Obyvatelia tejto ulice  určite rekonštrukciu chodníka uvítali a stále „lepšie takéto, ako žiadne“, ale toto fakt musíme za svoje peniaze tolerovať? Dokedy sa na výsledky práce  platené z verejných finančných zdrojov budeme pozerať inak, ako na kvalitu prác vykonávaných za naše vlastné peniaze? A kde máme istotu, že mesto za túto prácu zaplatilo menej, ako za prácu vykonanú aj vizuálne dobre?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A otázka na záver?

Nechal by si doma vo dvore takúto prácu vykonať a zaplatil by ju zo svojich peňazí primátor Tomčányi, prednosta úradu Krajčovič, či viceprimátor Veselický?

Podobné články

Najnovšie články