štvrtok, 28 marca, 2024

Prvé obvinenia v kauze nelegálnej skládky v obci Žitavce

Najčítanejšie

Po vyše 2 a pol ročnom vyšetrovaní sa konečne kauza nelegálnej skládky v obci Žitavce posunula vo vyšetrovaní ďalej. Po zhotovení znaleckého posudku s vyčíslenou škodou na vyše 1,3 milióna eur a po preverení všetkých zozbieraných dôkazov polícia konečne pristúpila k podaniu uznesenia o návrhu na obvinenie. Je to veľmi dôležitý moment, nakoľko sa jasne preukázalo, že váha dôkazov musela byť dostatočne silná, aby mohla polícia k takémuto kroku pristúpiť.

O aktuálnom stave policajného vyšetrovania sme sa informovali u hovorkyne krajského policajného zboru mjr. Mgr. Renáty Čuhákovej, pričom jej odpoveď zverejňujeme v plnom rozsahu:

„Dobrý deň,

30.03.2021 bolo v zmysle Trestného poriadku vznesené obvinenie dvom právnickým osobám a jednej fyzickej osobe a to za zločin neoprávnené nakladanie s odpadmi formou spolupáchateľstva a fyzickej osobe aj za prečin zneužitie právomoci verejného činiteľa. Rozhodnutie o vznesení obvinenia ešte nie je právoplatné, nakoľko všetci obvinení si prostredníctvom svojich obhajcov podali sťažnosť proti uzneseniu

K poslednej otázke – Polícia vo Vrábľoch preveruje podozrenie z trestného činu nebezpečného vyhrážania. Viac informácií s ohľadom na vyšetrovanie nie je možné poskytnúť.“

Na základe týchto dostupných informácií nemáme pochybnosť o tom, že spomínanou fyzickou osobou voči ktorej bolo vznesené obvinenie je práve starosta obce Žitavce. Potvrdzuje to aj fakt, že v policajnom vyjadrení je napísané, že obvinená fyzická osoba je zároveň aj verejný činiteľ, a jediný verejný činiteľ zapletený do tejto kauzy je práve spomínaný starosta. Ten je teda dokonca obvinený aj za zneužitie právomoci verejného činiteľa. Fakt že obvinená osoba bola zároveň aj verejným činiteľom, dáva tejto kauze o to väčší spoločenský rozmer, pretože sa tu jasne ukazuje ako ľudia, ktorý mali chrániť záujem občanov mohli robiť presný opak a zneužiť verejnú funkciu na osobný prospech.

Vývoj vo vyšetrovaní budeme pozorne sledovať. Aktuálne musí prokurátor rozhodnúť o spomínaných sťažnostiach voči obvineniu. Veríme však, že obzvlášť v prípade dvojnásobného obvinenia verejného činiteľa je enviromentálna záťaž takéhoto obrovského rozmeru a nespochybniteľnosť mnohých dôkazov dostatočná, aby sa obvinenie stalo právoplatným.

Podobné články

Najnovšie články